Vijvers

Vijvers zijn zeer populair.

Tot rust komen aan de rand van een vijver op een zwoele zomeravond. Wat is er mooier dan dat, met op de achtergrond een kabbelende waterval of een fontein. Dit is in deze tijd van haasten en drukte een moment om bij te komen. Dit is niet alleen in grote tuinen mogelijk, ook in de kleinere tuinen is het door ‘nieuwe’ materialen mogelijk om een vijver aan te leggen. Er komt echter wel wat professionaliteit bij kijken om een vijver goed aan te leggen.

De aanleg van een vijver.
Na het uitzetten van de maten worden de randen meestal gezet van gerecyclede beschoeiingslatten welke aan palen worden bevestigd. De folie wordt in de vijver uitgevouwen, over de randen gelegd en ingegraven. Hierdoor is het ook gemakkelijk om met keien of flagstones de rand weg te werken. Afhankelijk van wat voor soort vijver het wordt, een siervijver met de nadruk op planten of een siervijver met de nadruk op vissenbestand, is het noodzakelijk om op de bodem een substraat te verwerken, bij een vijver met vissen is dat minder van belang.

Planten in en om de vijver.
Om het geheel af te maken is het van belang een goede keuze te maken welke soort planten als water- en oeverbeplanting worden gebruikt. Dit is niet alleen een lust voor het oog, maar ook nodig om een goed natuurlijk evenwicht te krijgen. Als hierdoor een natuurlijk evenwicht is ontstaan (dit kan enige tijd duren), dan is een filterinstallatie in principe niet nodig. Vooral in het eerste jaar zullen zich problemen voor kunnen doen als alggroei, groen water en slechte plantengroei.

Gunhoek De Hoveniers: “ook voor úw vijver de juiste keuze”.

illustratie

De Hoveniers
Oirloseweg 12
5808 BN Oirlo-Venray

Tel.: 0478-571800
info@gunhoek.nl